Hypertensie
Hypertensie betekent hoge bloeddruk. Wanneer is daar sprake van?
Als de bovendruk (systolische) > 120 mmHg en de onderdruk (diastolische) > 80 mmHg is. Op zich is het geen ziekte, maar het vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
Vroeger kregen mensen met hypertensie standaard een streng zoutarm dieet voorgeschreven. Dat is inmiddels genuanceerder, omdat het percentage patiënten met een natriumafhankelijke hypertensie zeer klein is. Ter voorkoming van een hoge bloeddruk is het verstandig om te letten op het natrium (stof in zout die de bloeddruk verhoogt) gehalte in de voeding.
Bij een hoge bloeddruk is het wel verstandig om het zoutgebruik te beperken tot 3-6 gram zout per dag. In overleg met de diëtist kan worden bepaald op welke manier dat het beste bij u kan worden ingepast.
Tevens kan de diëtist u tips geven op welke manier u minder zout aan het eten kan toevoegen.
Soms is het moeilijk om te zien of er veel zout in een product zit.
Producten waaraan in ieder geval zout is toegevoegd:
• Kant-en-klare maaltijden.
• Snacks als kroket, bitterballen, saucijzenbroodje, frikadel en loempia.
• Groenten uit blik en glas en diepvriesgroenten à la crème. Ook zuurkool bevat veel zout.
• Soep uit pakje of blik.
• Aardappelpuree uit een pakje en aardappelkroketten.
• Augurken, zilveruitjes en ander zoetzuur.
• Zure haring, zoute haring, vissticks, gepaneerde vis en gerookte vis. Schaal- en schelpdieren zoals garnalen bevatten van nature veel natrium.